Nejfotogeničtější zelenina? Seznamte se s Romanesco

21. Listopadu 2017
Až jej příště uvidíte na trhu, nemusíte se bát, že je to nezralý květák nebo zmutovaná brokolice.
Je to květák? Nebo nevyvedená brokolice? Takové otázky vás možná napadnou při pohledu na košťálovou zeleninu různých odstínů zelené a atypického hvězdicovitého tvaru.

Už v minulosti si s jejím zařazením nevěděli rady, a tak se můžete v zahraničí setkat s „brokokvětákem“ (broccoflower), “zelím romanesco“ (francouzské chou romanesco) nebo “pyramidovým květákem“ (pyrmiden blumenkohl). U nás ji známe jako romanesco nebo římský květák a kromě šťavnatého košťálu a částí svých názvů má s brokolicí a karfiolem ještě pár společných věcí – ty nejlepší z obou příbuzných.

Pevnější, jemnější, bohatší

Oproti květáku a brokolici má romanesco pevnější konzistenci, chuťově je pak někde mezi. Navíc je bohaté na vitamíny a minerály: obsahuje vitamíny C, A, K a kyselinu listovou, kterou ocení nejen „těhulky“, omega-3 a mastné kyseliny, antioxidanty i draslík, který nám pomáhá správně hospodařit s vodou a ovlivňuje vedení nervových vzruchů i srdeční rytmus. Římských květákem proto nic nezkazíte ani během prvních měsíců zamilování.

  • Mimochodem skvělý tip: když se chcete před svým novým objevem předvést, během servírování romanesca na různé způsoby můžete nechat partnera hádat, co to je za zeleninu. Pro ještě větší úspěch se nebojte blýsknout s matematickou perličkou – košťálovina svým tvarem a pravidelnými věžičkami totiž připomíná fraktál neboli soběpodobný tvar; romanesco bylo proto léta předmětem zkoumání celá řady matematiků a fyziků.

Úprava podle libosti

Romanesco má jednu krásnou výhodu, můžete jej blanšírovat, vařit, zapékat, mixovat i servírovat syrové. Pro udržení většiny vitamínů, specifické chutě, křehkosti a hlavně výrazné barvy doporučuje mnoho kuchařů jen několikaminutovou tepelnou úpravu. My osobně jej rádi rozpálíme v troubě spolu s tím nejlepším, co nám může středozemní klima dát – citrónovou šťávou, česnekem a kapary… A Itálie je hnedka i v pražském panelákovém bytě a bez jediného rozbitého talíře!

Co na to potřebujete?

  • 1 hlavu romanesca
  • 1 citrón
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 2 stroužky česneku
  • 1 šalotku
  • 3 snítky tymiánu
  • 1/2 lžíce rozemletého tymiánu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/2 čajové lžičky rozdrcené sušené čili papričky
  • sůl a pepř
  • 3 lžíce parmezánu

► Rozehřejte troubu na 180 stupňů. Mezitím romanesco opláchněte, nechte okapat a rozeberte ho na menší růžičky a rozprostřete je spolu se snítky tymiánu a plátky šalotky na plech s pečícím papírem. 

► Olivový olej smíchejte s rozmačkaným česnekem a citrónovou kúrou, směsí pak zeleninu (zvláště římský květák) pokapejte a můžete i promnout prsty. Nakonec vše zakápněte šťávou z půlky citrónu, osolte, opepřete a posypte rozdrcenou čili papričkou.

► Plech s kousky romanesca vložte do trouby a pečte zhruba 45 minut, dokud nezměkne a nezíská hnědozlatavou barvu. Po vytažení z trouby zeleninu ještě jednou zakápněte citrónem a posypte nastrouhaným parmezánem. 

Tak ať chutná!

 

 

Diskuze

reklama