Neobyčejně obyčejná! Vyzkoušejte náš recept na vláčnou bábovku

15. Ledna 2018
Bábovka
Zdroj Pixabay
Když se řekne bábovka, většina z nás si představí trochu sušší „buchtu“ z formy, kterou známe od dětství, a nic moc nás na ní nepřekvapí. Jenže i tahle celkem obyčejná klasika pocukrovaná moučkovým cukrem jde vyladit na novou delikatesní úroveň, stačí přidat pár ingrediencí.

Bábovka je snad nejklasičtější český moučník, který umí upéct snad každý, kdo se sem tam otáčí v kuchyni. Ovšem většina bábovek je suchých, některé jsou mramorové, jiné tvarohové nebo citronové. Ale už jste zkusili takovou "margotkovou" bábovku?

Zkuste náš osvědčený recept. Podle něho je bábovka vždy vláčná, chutná, nikdy se nepřipekla a šla vždy vyklopit.

Co na ni budete potřebovat?

  • 6 vajec
  • 250 g krupicového cukru
  • 150 g másla + na vymazání formy
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 450 g polohrubé mouky + trocha na vysypání formy
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • tyčinku Margot
  • čokoládu na vaření
  • mandle

Recept: 

 

1) Oddělte žloutky a bílky. Žloutky utřete s cukrem, přidejte změklé máslo a mléko.
2) V druhé misce ušlehejte bílky.
3) Mouku smíchejte s práškem do pečiva. Mouku pak opatrně zamíchejte do žloutkové směsi a nastrouhejte do ní celou tyčinku Margot. Jako poslední opatrně přidejte sníh z bílků.
4) Směs vylijte do máslem vymazané a moukou vysypané bábovkové formy a pečte na 150 stupňů ve vyhřáté troubě zhruba hodinu.
5) Bábovku po upečení vyjměte z trouby a nechte 10 minut chladnout, pak ji opatrně vyklopte na talíř. Pokud se vám to nepodaří na první pokus, přes formu položte mokrou utěrku, tím bábovka povolí.
6) Moučník můžete klasicky pocukrovat moučkovým cukrem; my ji poléváme rozehřátou čokoládou (neroztírejte, nechte čokoládu stékat), a než čokoláda ztuhne, nasypte na ni drcené mandle.

Bábovka
Knoflíkářky

(ane)

Témata: recept , vaření , pečení , bábovka

Diskuze

reklama