Recept na jednoduchou dýňovou polévku, která chutnám malým i velkým

Dýňová polévka
Zdroj Pixbay
Ačkoli jsou dýně dominantou hlavně podzimu, už teď můžete na trzích a v obchodem pořídit dýni Hokkaido. Není sice tak velká jako jiné odrůdy. Co ovšem nemá do velikosti, vynahradí chutí a množstvím zdraví prospěšných látek. My si z ní připravíme klasickou polévku.

Hokkaido je v Česku hotovým šlágrem. Obsahuje vitamíny skupiny B, minerální látky a zbavuje tělo toxinů. Navíc je cenové dostupná, lahodná a dobře se s ní v kuchyni pracuje. Dá se vařit, smažit, grilovat, nakládat a někdo ji používá dokonce i na svíčkovou. Že s ní ještě nemáte zkušenost? Zkuste jako svoji premiéru dýňovou polévku.

Potřebujete:

  • 1 dýni Hokkaido
  • Celý česnek
  • Cibuli
  • Olivový olej
  • Sůl, pepř
  • 1 l vývaru (je jedno, jestli zeleninového nebo jiného)

Dýňová polévka
Pixbay

Postup:

Dýni rozpulte, vydlabejte semínka a nakrájejte ji na půlměsíčky. Vložte do pekáčku, posolte, pokapejte olivovým olejem a přidejte celou podélně přepůlenou palici česneku. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 30 minut.

V hrnci osmažte na oleji cibulku, přidejte upečenou dýni, z palice vymačkejte česnek, zalijte vývarem a podle chuti přidejte sůl a pepř. Vařte 10 – 15 minut, poté rozmixujte tyčovým mixérem na konzistenci, kterou máte u polévek tohoto typů rádi.

Podávejte s krutony nebo bylinkami, ideální je třeba koriandr, ovšem záleží na vaší chuti. Zjemnit polévku můžete smetanou nebo kokosovým mlékem. Pokud ji máte rádi ostřejší, do polévky přidejte zhruba půl chilli papričky. V lednici polévka vydrží dva dny.

(ane)

Diskuze

reklama