Snídaně z lásky: Lívance na 7 způsobů pro vašeho milovaného

Sladká snídaně. FOTO: Pixbay
Jestli jste ještě nikdy nevyzkoušeli lívance s javorovým sirupem a ovocem, je naší povinností vás varovat: Jsou silně návykové!

O lívancích se říká, že jsou nudné jídlo. Kdo tohle tvrzení vypustí z pusy, měl v ní jen ty s marmeládou a určitě neměl to potěšení vyzkoušet je se slaninou, borůvkami nebo se strouhaným sýrem. Pár takových luxusních variací si ukážeme a vy hned zítra můžete svého partnera nebo děti překvapit voňavou snídaní.

Nejprve ale potřebujeme znát základní recept na lívance. Existuje jich hned několik. Někdo do těsta přidává vejce, někdo je dělá kynuté, jiný droždí v rámci úspory času vynechává. My se budeme držet receptu jihočeské babičky, která lívance nechává kynout. Jsou pak vláčné a nadýchané.

Budete potřebovat:

  • 700 ml vlažného mléka
  • 450 g polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • Půl kostky droždí (cca 20 g, ale někdy dáme celou, ono se taky nic nestane)
  • 60 g cukru (jestli si chcete dát s javorovým sirupem nebo hodně sladkou zavařeninou, klidně cukr vynechte a použijte ho jen na založení kvásku)
  • Špetku soli
  • Olej na smažení (olivový olej ne)

Postup:

Z mouky, droždí, lžičky cukru a trochy vlažného mléka nechte vzejít na teplém místě kvásek. Pak smíchejte s ostatními ingrediencemi. Nechte kynout asi 45 minut, těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem. Lívance smažte na pánvičce s rozpáleným olejem, ale můžete i nasucho.

Lívance tedy už máme, ale jak je teď dovést do finále? Tady je 7 našich zamilovaných tipů:

1. S cukrem, skořicí a šlehačkou

Třtinový cukr v misce smíchejte se skořicí, lívance v nich obalte (ale pozor, lívance opékané nasucho moc obalit nepůjdou). Ozdobte šlehačkou a nešetřete na sobě.

Sladká snídaně. FOTO: Pixbay

2. S borůvkovou omáčkou

Klasika všech klasik. Zdobit můžete buď čerstvými borůvkami, my však máme mnohem radši borůvkovou omáčku, která se dá udělat i z těch z mrazáku. Borůvky dejte do rendlíku, přidejte trochu vody a mírně povařte, aby změkly. Přidejte půl prášku vanilkového cukru, aby omáčka nebyla kyselá. Lívance polijte, případně ozdobte snítkou máty nebo meduňky.

Sladká snídaně. FOTO: Pixbay
Pixbay

3. Nasucho s javorovým sirupem a máslem

Lívance nesmažte na oleji, ale ideálně na teflonové pánvi. Pár jich na talíři naskládejte na sebe, zalijte javorovým sirupem (může být ale třeba i datlový) a lžičkou másla.

Sladká snídaně
Pixbay

4. Se slaninou a javorovým sirupem

Neříkejte fuj, dokud jste sladko-slanou kombinaci nevyzkoušeli. Ovšem pozor, do těsta nepřidávejte cukr. Slaninu opečte do růžova a pak jí prokládejte jednotlivé lívanečky.

Sladká snídaně
Pixbay

5. Malinové s javorovým sirupem

Tady je postup stejný jako u výše zmíněných, akorát místo slaniny použijete maliny. A nebojte se je pořádně zalít sirupem.

Sladká snídaně
Pixbay

6. S tvarohem a ovocem

V tomhle případě lívanečky proložíme tvarohem. Záleží na vás, jestli si ho osladíte, bude tučný nebo nízkotučný. Ozdobte ovocem, které máte nejraději.

Sladká snídaně
Pixbay

7. S brusinkovou zavařeninou, hroznovým vínem a strouhaným sýrem

Lívanečky potřete brusinkovou zavařeninou, koupit se dá v každém supermarketu, a vytvořte alespoň čtyři vrstvy. Ozdobte nakrájeným hroznovým vínem a lehce zasypte parmezánem.

Sladká snídaně
Pixbay

(ane)

Diskuze

reklama