Vánoční cukroví trochu jinak: Zkuste mlsat zdravě a konečně i bez výčitek

23. Listopadu 2017
Snad každá žena s ní o tom, že může jíst cokoliv a nepřibere. Pak se ale probereme do kruté reality, kdy bohužel přibíráme i pohledem na něco sladkého. Tyto Vánoce to ale zkuste bez stresu z nabraných kil. Existuje totiž chutné cukroví, která vám nejen zachutná, ale ještě po něm nepřiberete.

V dnešní době totiž existuje spousta receptů na fitness cukroví, které se obejde bez zbytečného cukru a mouky.

Nevěříte?

Tak si zkuste podle našich receptů něco upéct a pak nám dáte za pravdu. Toto cukroví je totiž bomba, ale konečně už ne ta kalorická.

Vanilkové rohlíčky

Vanilkové rohlíčky zbožňuje snad každý. Zkuste jejich zdravější verzi.
Instagram

Příprava: 15 minut + odležení 24 hodin + pečení 10-15 minut

  • 280 g hladce namleté pohankové mouky 
  • 200 g másla 
  • 1 bio vanilkový cukr 
  • 100 g moučkového třtinového cukru 
  • 120 g nastrouhaných vlašských ořechů

1. Do mouky přidáme změklé máslo, vanilkový a moučkový cukr (toho si necháme trochu bokem na obalení). Nakonec přisypeme vlašské ořechy, zpracujeme těsto a necháme jej odležet do druhého dne v chladu.

2. Z těsta vytvoříme váleček o průměru dva centimetry a nakrájíme jej kolmo na pravidelné díly. Z nich vytvarujeme rohlíčky a naskládáme je na plech vyložený pečicím papírem.

3. Pečeme v mírně vyhřáté troubě na 150 °C do růžova – přibližně 10-15 minut. Ještě teplé rohlíčky obalíme v moučkovém cukru.

4. Poté je necháme uležet v suchu a chladu asi čtrnáct dní.

Linecká kolečka

Linecká kolečka nemusíte mlsat s výčitkami.
Instagram

Příprava: 15 minut + odležení minimálně 12 hodin + pečení 15 minut

  • 170 g másla 
  • 60 g moučkového třtinového cukru 
  • 2 žloutky 
  • 1/2 lžičky kůry z nechemicky ošetřeného citronu
  • 210 g hladce namleté pšeničné mouky 
  • domácí marmeláda na slepování

1. Do změklého másla přidáme moučkový třtinový cukr, žloutky a kůru z nechemicky ošetřeného citronu. Promícháme s moukou a vypracujeme v těsto. Vložíme do svačinového sáčku a necháme v chladu uležet do druhého dne, minimálně však 12 hodin.

2. Těsto vyválíme na pečicím papíru na asi 2 mm silný plát. Pokud by se těsto lepilo, můžeme jej přikrýt ještě jednou vrstvou pečicího papíru nebo potravinovou fólií a válečkem vyválet. Tvořítkem vykrajujeme kolečka, do poloviny z nich vykrojíme uprostřed malé kolečko.

3. Pečeme v předehřáté troubě na 150 °C přibližně 15 minut, do růžova. Vychladlá kolečka slepíme marmeládou.

4. Linecká kolečka uložíme v uzavřené krabici na suché a chladné místo. Na rozležení í bude linecké cukroví potřebovat 14 až 21 dnů.

Perníčky z žitné mouky

Jde to i zdravěji a stejně chutně.
Instagram

Příprava: 15 minut + odležení 24 hodin + pečení 10 minut

  • 250 g hladce namleté žitné mouky 
  • 50 g másla 
  • 1 celé vejce 
  • 3 polévkové lžíce medu nebo agáve sirupu 
  • 2 lžíce mléka 
  • 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátu 
  • 1 lžička kůry z nechemicky ošetřeného citronu 
  • špetka namletého hřebíčku a skořice

1. Změklé máslo utřeme s medem nebo sirupem, mlékem a celým vejcem. Přidáme mouku smíchanou s kořením, citronovou kůrou a prášek do pečiva.

2. Vypracujeme v hladké těsto. Vložíme do svačinového sáčku a necháme v chladu uležet do druhého dne, minimálně však dvě hodiny.

3. Z těsta vyválíme 3-5 mm silný plát a vykrajujeme libovolné tvary.

4. Pečeme na pečicím papíru v předehřáté troubě na 170 °C přibližně 10 minut, dokud perníčky zlehka nezezlátnou.

5. Vychladlé perníčky uložíme v uzavřené krabici na suché a chladné místo. Na rozležení budou potřebovat minimálně 7 dnů, ideálně čtrnáct.

(luc)

 

Diskuze

reklama